Miód wielokwiatowy 1kg

36,00 

Dodaj do ulubionych
Udostepnij
Kategoria

    Miód wielokwiatowy to naturalny produkt pszczeli powstający z nektaru zbieranego przez pszczoły z wielu różnych roślin kwitnących w danym sezonie. Jego charakterystyka zależy od lokalnej flory, pory roku i warunków klimatycznych. 

     Zazwyczaj jasnożółty do bursztynowego, może zmieniać się w zależności od dominujących kwiatów.
    Delikatny, słodki, z wyczuwalną nutą kwiatową. Może mieć lekko kwaśny lub ziołowy posmak.
    Intensywnie kwiatowy, często z nutami owocowymi lub trawiastymi.
    Konsystencja płynna  lub skrystalizowana , w zależności od temperatury i czasu przechowywania. 

     Zawiera enzymy, witaminy (np. z grupy B), minerały (magnez, potas) oraz antyoksydanty.
    Wspiera odporność, łagodzi infekcje gardła, działa antybakteryjnie.
    Naturalne źródło energii dzięki fruktozie i glukozie. 

     Idealny do słodzenia herbaty, dodawania do deserów, pieczenia lub jako dodatek do serów i wędlin.
    Stosowany w domowej kosmetyce (np. maseczki nawilżające). 


    W Polsce miód wielokwiatowy często powstaje z nektaru mniszka, koniczyny, lipy czy akacji.
    Jego smak i zapach są niepowtarzalne każdego roku, co czyni go wyjątkowym produktem regionalnym. 

     

    Opinie

    Na razie nie ma opinii o produkcie.

    Napisz pierwszą opinię o „Miód wielokwiatowy 1kg”

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *